Omenakumpu

Yhteystiedot

Viiniköynnökset
Lajikekuvaukset

Viiniköynnösesite

Persikat ja aprikoosit

Päärynäpuut
Lajikekuvaukset

Luumut
Lajikekuvaukset

Omenapuut
Lajikekuvaukset

Kirsikkapuut
Lajikekuvaukset

Havupuut

Hinnasto 2015

Messuilla ja markkinoilla?

Palvelut

 

 

Meillä on kokeilussa latvialaisia persikka- ja aprikoosilajikkeita. Nyt on saatavilla pieni erä muutamia lajikkeita. Persikka Mairaa on Etelä-Suomessa kasvatettu menestyksekkäästi jo muutamia vuosia. Se jää pieneksi puuksi. Aprikoosipuut kasvavat persikkaa hieman suuremmiksi, noin nelimetrisiksi.

Näiden eksottiselta kuulostavien lajien eteläisempien alueiden serkkujen geenit eivät täällä toimisi, sillä ne ovat sopeutuneet selkeämpään talven ja kesän vaihteluun ilman pitkää kevään välijaksoa. On tarvittu pitkä risteytystyö näiden täälläkin talvenketävien lajikkeiden luomiseksi.

Nyt kaupan olevat lajikkeet on kehitetty Latviassa sikäläisiin oloihin sopiviksi. Kesä on lämpimämpi, mutta kevät voi olla yhtä vaihteleva kuin täällä Etelä-Suomessa. Lunta on tai ei ole. Välillä kevätaurinko porottaa viikon, ja sitten taas pakastaa. Kuulostaako tutulta? Tänä talvena ei tuollaisia oloja ole ollut, mutta usein on. Ja ne hankalimmat vuodet ovatkin aroille lajeille ja lajikkeille ne kriittisimmät.

Näiden uusien lajikkeiden talvilepo ei murru kevään ensimmäiseen lämpimään jaksoon. Aprikooseista erityisesti Lasmalla on pitkä talvilepo. Sekä persikka Mairan että näiden aprikoosilajikkeiden talvenkestoa voi verrata luumupuihin. Talven kova pakkanen saattaa tuhota kukkasilmuja, jolloin sinä keväänä sato jää pieneksi. Silti kasvi itsessään voi taas kesällä hyvin. Se rakentaa silloin kukkasilmuja seuraavaksi kevääksi ehkä edellistäkin vuotta enemmän, kun ravinteita riittää hedelmien sijasta kukkasilmujen tekemiseen. Ja kuten luumuilla ja kirsikoille aprikoosin ja persikankin kukinto on näyttävä.

Maira usein kukkii jo istutusvuonna, jolloin suurin osa sen raakileista kannattaa ottaa pois. Aprikoosit kukkivat yleensä vasta pari vuotta istuttamisesta, jolloin ne ovat jo ehtineet levittää juuristonsa laajalla ja kasvaneet kokoa sadonkin kantamiseksi.

Maira               Persikka Prunus Persica                          Menestymisvyöhyke: I-II?
Maira jää aprikooseja pienemmäksi noin 3-metriseksi puuksi. Se ei tarvitse pölyttäjää, sillä se on itsepölytteinen. Lajike on jalostettu Latviassa ja rekisteröity 2004. Hedelmä on kaupan persikan värinen, kellertävä, joka painaa 50-80 grammaa. Hedelmä on pyöreä, mehukas, aromikas, hedelmäliha persikanpehmeä ja se kypsyy syyskuun alu
ssa. Maira kukkii usein jo istutusvuonna, jolloin voit jättää pari, mutta poista loput. Tällä saat varmistettua hyvän juurtumisen ja ensimmäiseen talveen valmistautumisen.

Lasma             Aprikoosi Prunus Armeniaca                   Menestymisvyöhyke: I-II?
Joidenkin lähteiden mukaan Lasma on itsepölytteinen, toisissa taas kerrotaan, että Mairakin voi pölyttää aprikoosin. Suosittelen toisen aprikoosilajikeen taimen istutamista lähellä varmistamaan pölytyksen ja saton saamisen. Lajike on jalostettu Latviassa ja rekisteröity 1999. Hedelmä on vaalean oranssinen, keskipaino lähes 30 grammaa, melko kiinteä hedelmäliha, pyöreähkö. Kivi irtoaa helpohkosti. Hedelmät kypsyvät syyskuussa. Lasman talvilepo säilyy lämpötilavaihteluista huolimatta hyvin.

Daiga              Aprikoosi Prunus Armeniaca                    Menestymisvyöhyke: I-II?
Tarvitsee toisen lajikkeen, jotta pölytys onnistuisi ja satoa tulisi. Myös Daiga on rekisteröity 1999. Hedelmä on oranssinvärinen, pitkänomainen. Se painaa yli 30 grammaa, hedelmäliha kiinteä. Kivi irtoaa helposti.
Daiga kypsyy noin viikkoa Lasmaa ja Veltaa myöhemmin.

Velta              Aprikoosi Prunus Armeniaca                    Menestymisvyöhyke: I-II?
Pieni noin 4-metriseksi kasvava puu. Tarvitsee toisen lajikkeen, jotta pölytys onnistuisi ja satoa tulisi. Lajike on jalostettu Latviassa ja rekisteröity 1999. Talvenkestävyys on luumupuiden luokkaa, mutta kokemuksia kasvamisesta Suomessa on vähän. Hedelmä on oranssinvärinen, keskipaino liki 40 grammaa, melko kiinteä hedelmäliha, pyöreähkö. Kivi irtoaa helposti.

[sivun alkuun]