Omenakumpu

Yhteystiedot

Viiniköynnökset
Lajikekuvaukset

Viiniköynnösesite

Persikat ja aprikoosit

Päärynäpuut
Lajikekuvaukset

Luumut
Lajikekuvaukset

Omenapuut
Lajikekuvaukset

Kirsikkapuut
Lajikekuvaukset

Havupuut

Hinnasto 2015

Messuilla ja markkinoilla?

Palvelut

 

 

Omena- ja päärynäpuiden kasvatus

Omena- ja päärynäpuiden kasvatus ja hoito on hyvin samanlaista. Ne sietävät leikkausta kevättalvella ja kesälläkin samalla tavalla ilman mahlan vuotoa, mitä tapahtuu luumulla ja erityisesti kirsikalla. Linnut eivät välitä suurista hedelmistä vaan jättävät ne rauhaan.

Istutus
Valitse puulle aurinkoinen pohjois- ja itätuulilta suojainen paikka. Maa ei saa olla märkä. Tasaisella tiiviillä maalla kannattaa istuttaa 30 cm korkeaan ja 1.5 m leveään kumpuun. Istutuskuopan suuruus voi olla 0,5-1 kuutiota. Täytä kuoppa mullalla. Avaa paakun pohjassa kiertävät juuret varovasti kasvamaan sivuille. Puun varttamiskohta pitää jäädä maan päälle. Tue taimi keppiin sitomalla ja kastele hyvin. Suojaa jäniksiltä ja myyriltä. Tyvelle laitettu kuorike vähentää kastelutarvetta.

Leikkaus maalis-huhtikuussa puiden ollessa lepotilassa
1. Leikkaa kilpalatvat pois kokonaan. Jyrkässä kulmassa kasvava oksa on altis lohkeamaan, kun siihen hyvänä satovuonna tulee paljon hedelmiä.
2. Oksien välin pitää pienillä taimilla olla vähintään 10 cm, isoissa puissa 30 cm, jotta runko kestäisi suuren sadon. Leikkaa liian tiheässä kasvavat oksat joko kokonaan tai 3-4 silmun pituisiksi, jolloin niistä kehittyy hedelmiä kasvavia versoja.
3. Lyhennä latvaa. Jo päätesilmun poistaminen saa levossa olevat silmut kasvamaan oksiksi.
4. Lyhennä oksia siten, että ensimmäinen jäävä silmu on puusta ulospäin.

Taimien kasvun ohjaus kesällä voimakkaan kasvun aikaan kesä-heinäkuussa
1. Ohjaa kilpalatva oksaksi taivuttamalla se pyykkipojan avulla alaspäin. Jo 1-2 viikkoa kasvuaikana riittää jäykistämään oksan uuteen asentoon.
2. Taivuta liian pystyssä kasvava puutunut oksa painon tai narun avulla alaspäin. Loivassa kulmassa kasvava oksa aloittaa kukkien teon nopeammin.

Kääpiokasvuisen omenapuun leikkaus
Puu kasvaa vain 2-3 metriseksi, joten muista lyhentää latvaa ensimmäisinä vuosina. Vain siten puuhusi kasvaa tarpeeksi oksia ison sadon tuottamiseen! Jos haluat pitää puun kapeana, leikkaa oksia.

Päärynöiden kypsyttäminen
Useiden päärynälajikkeiden hedelmät eivät ole täysin kypsiä puusta otettaessa, vaan ne tarvitsevat tavallisesti 1-2 viikon jälkikypsyttämisen. Tänä aikana mahdollinen kovuus tai karvaus katoaa ja päärynän aromi ja mehukkuus tulevat parhaiten esille.

Talviomenoiden sadon korjuu
Omenat kestävät pakkasta noin 5 asteeseen asti ja kylmyys jopa kypsyttää niitä. Ennen kovia pakkasia hedelmät kerätään suojaan pakastumiselta ja viedä viileään. Jotkin talviomenalajikkeet ovat kypsiä jo puusta otettaessa, toisilla kypsymiseen ja herkullisen maun kehittymiseen menee varastossa, autotallissa tai kellarissa vielä viikkoja. Säilyvyys vaihtelee lajikkeesta riippuen viikoista useisiin kuukausiin, tosin säilytysoloilla on tähän suuri vaikutus.

[sivun alkuun]